Betancuria

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Fuerteventura > Betancuria

Betancuria Fuerteventura (c) 2012 SpanjeVakantieland.nl

Betancuria Fuerteventura (c) 2012 SpanjeVakantieland.nl

Betancuria is een plaats en gemeente in een beschut dal van het Betancuria-massief op het eiland Fuerteventura, in de provincie Las Palmas in de regio Canarische Eilanden.

Betancuria is de voormalige hoofdstad van Fuerteventura. Betancuria werd gesticht in 1405 door de Fransman Juan de Bethencourt. Hij verklaarde de stad Betancuria tot hoofdstad van het eiland Fuerteventura, dat bleef het tot 1834. Juan de Bethencourt bouwde juist hier de stad omdat deze vallei goed beschermd lag tegen de piraten.

Bezienswaardig in Betancuria is de parochiekerk Santa Maria de Betancuria uit 1426. De kathedraal Santa María de Betancuria is het belangrijkste gebouw in de stad. In 1426 is de kerk van Santa Maria ingewijd tot kathedraal en werd een bisschop benoemd door paus Martinus V, hoewel er nooit een bisschop hier zijn intrek nam. Oorspronkelijk werd de kerk gebouwd in gotische stijl, maar nadat de kerk verbouwd werd in de 17e eeuw zijn er nog maar weinig delen van deze originele bouw overgebleven: de klokkentoren en een aantal secties van de kolommen. De kerk werd in 1593 door piraat Jaban, die doorgedrongen was tot de hoofdstad, vernield en er restte niets dan puin en as. De kathedraal werd pas herbouwd in 1691. We raden u aan om even binnen te gaan kijken. Bezienswaardig zijn het koor, de doopkapel en een plafond in Mudejar stijl. De kerk is open van 10.00 tot 18.00 uur.

Een groots festival is de bedevaart van Peña, ter ere van Nuestra Señora de la Peña, de patroonheilige van het eiland Fuerteventura. Deze bedevaart wordt gehouden op de derde zaterdag in september. U maakt hier kennis met de folklore van het eiland en eeuwenoude tradities.

Andere gebouwen van belang zijn de hermitage van San Diego en de kloosterkerk, die een deel vormden van wat het eerste Franciscaner klooster op de Canarische Eilanden was.

Het is ook de moeite waard een bezoek aan het Museum voor Religieuze Kunst en het Museum voor Archeologie en Etnografisch, beide met interessante collecties van grote historische waarde. Het museum ‘Arqueológico Betancuria’ is gewijd aan de geschiedenis van deze plaats en het eiland.

Boven de stad liggen de ruïnes van een oud Franciscaner klooster, dat werd verlaten in 1937 na een bevel van koningin Isabella II van Spanje en vervolgens in verval raakte.

Mirador Corrales de Guize (c) 2012 SpanjeVakantieland.nlTen noorden van Betancuria vindt u het uitkijkpunt ‘Mirador de Morrovelosa’. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht over Fuerteventura en bij goed weer zelfs over het nabijgelegen Lanzarote. Ten Oosten van Betancuria treft u het uitkijkpunt Mirador Corrales de Guize, wara u op een hoogte van 600 meter een beeld treft van de veroveraars Fuerteventura.

Geef uw mening over dit artikel! Het is altijd leuk om iets van onze lezers te horen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *