Lanzarote

Plaatsen > Lanzarote

Lanzarote is onderdeel van de canarische eilanden. Lanzarote ligt voor de kust van Afrika. Het eiland heeft een droog en zonnig klimaat waar wandelaars, duikers en fietsers volop van genieten. De wind houdt de temperaturen aangenaam en maakt het eiland ook heel geschikt voor zeilen en (wind)surfen.

Lanzarote is het meest vulkanisch eiland van de Canarische Archipel. Het herbergt een verrassende natuur: witte zoutpannen, bruine rotsen, zwarte lavavelden en mooie stranden.

Jaarlijks komen 2 miljoen toeristen naar Timanfaya, een van de drukst bezochte nationale parken van Spanje. Omdat het gebied beschermd is, worden zij in gesloten bussen in een karavaan door het onherbergzame maanlandschap gereden, met hier en daar een halte. Overrompelend zijn de vulkanen in het Nationaal park Timanfaya. Tussen 1730 en 1736 werd het eiland geteisterd door enorme uitbarstingen, waardoor hele dorpen onder de lava verdwenen. Er ontstond een bizar landschap van zwart, rood en oker. Het gebied strekt zich uit over zo’n tweehonderd vierkante kilometer. Hier is het eiland grotendeels bedekt met gestold lavagesteente en ongeveer driehonderd vulkaankraters. Je kunt er de stilte horen. Honderden kraters en kegels maken deel uit van het 5.000 hectare grote nationaal park Timanfaya. In Montañas del Fuego (letterlijk: vuurbergen) is de vulkanische activiteit nog duidelijk merkbaar. Gidsen tonen hoe een bussel stro die ze in een putje van nog geen halve meter diep houden, al na enkele seconden in brand vliegt. Of, nog spectaculairder, hoe het water dat ze in een iets dieper gat gieten er onmiddellijk als een geiser weer uit spuit. Zes meter onder de oppervlakte is de temperatuur hier ongeveer 400 graden. Hoe je deze vulkanische hitte praktisch kan gebruiken, wordt gedemonstreerd in het restaurant El Diablo in het centrum van het park. Het vlees wordt er gegrild boven een natuurlijke vulkanische oven: een schacht van enkele meters diep waaruit een enorme warmte naar bovenkomt. Uiteraard is vooral het showelement hier belangrijk, maar het vlees wordt wel degelijk opgediend.

De befaamde architect Cesar Manrique heeft ervoor gezorgd dat dit lieflijke beeld van zijn geboorte eiland niet verstoord werd. Dankzij de inzet van Manrique, ontbreekt hoogbouw vrijwel totaal op Lanzarote. Er staan nergens reclameborden.  Hij creëerde een aantal speelse natuur-kunstobjecten, bezienswaardigheden die het eiland een heel eigen karakter geven. Er zijn witgekalkte huisjes, afgewerkt met in groen en blauw geschilderd houtwerk.

In La Geria, het wijngebied, bewerken de boeren het land met een mooie volle Malvasia wijn als resultaat.

De combinatie van een paar gezellige maar niet al te drukke badplaatsen, lieflijke dorpen in het binnenland en de bijzondere natuur maken dit vulkaaneiland tot het meest  verassende van de Canarische eilanden. Met zijn typisch witte huizen tussen de palmbomen is Yaiza een van de mooiste stadjes van Lanzarote, maar ook de jachthaven van Puerto Del Carmen mag er wezen

Meer informatie Canarische Eilanden La Palma Lanzarote Fuerteventura Gran Canaria Tenerife El Hierro La Gomera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *