El Hierro

Plaatsen > El Hierro

La isla Chiquita (het kleine eiland 278 vierkante km) zoals El Hierro ook wel genoemd wordt is het kleinste en minst toeristische eiland en het meest westelijke eiland van de Canarische eilanden; het is zelfs het meest westelijke puntje van Europa. De Alexandrijnse wijsgeer en wiskundige Ptolemaeus wist het in de tweede eeuw n. Chr. al zeker: bij El Hierro hield de wereld op.

El Hierro is Spaans voor ‘ijzer’. Het eiland werd 100 miljoen jaar geleden gevormd na drie vulkaanuitbarstingen.

Met plantages in het noordwesten, wijngaarden in de El Golfo-vallei, vulkaanlandschap in het zuiden en naaldbossen in het centrale deel. Weinig toeristen (er zijn maximaal 800 “toeristenbedden”), dus lekker rustig.

Subtropische vegetatie en een heerlijk klimaat. Een eiland om, als je er een keer geweest bent, nooit te vergeten!

Er wonen ongeveer 10.000 mensen die zich nog steeds weten te distantiëren van de moderne stress en drukte, zo hebben de bewoners van El Hierro 30 jaar lang de telefoon geweigerd te gebruiken nadat het telefoonnetwerk was geinstalleerd. Industrie is op El Hierro dan ook niet te vinden maar de ambachten zoals pottenbakken en houtsnijwerk zijn belangrijk. El Hierro lokt minder toeristen dan zijn populaire buureilanden Tenerife en Lanzarote

De totale oppervlakte van het eiland is slechts 278 km2, en het is maximaal 24 bij 27 kilometer groot. Ondanks het feit dat het eiland zo klein is heeft het een grote diversiteit aan landschappen maar het kenmerkt zich voornamelijk door een hooggelegen binnenland, met kliffen die soms meer dan 1000 meter uit de zee oprijzen. Deze kliffen maken de kusten tot een spektakel waar geen zandstrand aan kan tippen.

Voor zandstranden moet je overigens niet op El Hierro zijn. Deze zijn niet of nauwelijks aanwezig. De kusten zijn rotsachtig en steil, kliffen en kloven, met aan de voet soms een natuurlijk zwembad. U kunt zwemmin in deze natuurlijk ezwembaden maar wees voorzichtig want de zee kan hier verraderlijk ruw zijn en ook deze natuurlijke zwembaden worden regelmatig overspoeld door meters hoge golven.

In 2011 werden er vele aardbevingen gemeten op het eiland, op zee kwamen gassen vrij. Experts houden El Hierro al een tijdje in de gaten, want de voorbije twee maanden trilde de aardbodem er al 8.000 keer. Aan de vorm van de eiland is goed te zien dat ongeveer 50.000 jaar geleden een groot stuk van het eiland door een aardbeving is afgebroken en in zee is gezakt.  Vermoedelijk veroorzaakte dat toen een tsunami die tot de Amerikaanse kust moet geraakt zijn. De hierdoor ontstane baai heet El Golfo. De laatste vulkaanuitbarsting op de Canarische eilanden trof La Palma in 1971. Op El Hierro dateert de laatste vulkaanuitbarsting al van 1793. Het eiland heeft ongeveer 250 kleine kraters.

Valverde (la Villa de Santa Maria de Valverde), is de hoofdstad van El Hierro. De stad ligt in een groenblijvende vallei, waarvan ook weer de naam afkomstig is (val-vallei verde-groene).

Meer informatie Canarische Eilanden La Palma Lanzarote Fuerteventura Gran Canaria Tenerife El Hierro La Gomera

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *